woensdag 17 oktober 2018

Vervolg op nadenkertje van maandag
                                          Alleen door de Heilige Geest!
Lieve allemaal,

Misschien dachten sommigen van jullie afgelopen maandag wel: wat is dat nu voor een blogje? Alleen maar een vraag, verder niks. Wat heb ik daar nu aan?
Of misschien dacht je: nou, wel goed eigenlijk zo'n vraag. Goed om eens over na te denken.
Van enkelen heb ik er iets over terug gehoord, van de meesten niet. Dat geeft ook niet. Natuurlijk is het leuk als je reageert, maar het hoeft niet. En ik snap ook als je daar geen zin in of tijd voor hebt. Je kunt ook niet alles bijhouden hè. Dat lukt mij ook niet hoor.

Geloven doe je niet alleen 
Nu ik er zelf op terug kijk, heb ik er eigenlijk wel veel van geleerd. Dat het goed is om eens wat dieper over een tekst na te denken, dat wist ik al wel. En deed ik ook al. Maar.... ik heb nu gezien, dat een paar dagen laten rusten, zodat er nieuw licht over kan/mag komen ook heel goed kan zijn. En ook omdat anderen er dan ook hun gedachten over kunnen laten gaan. En ook weer met inzichten kunnen komen. Dat zie ik zeker als waardevol, dat 'samen'. Er staat niet voor niets in de Bijbel dat we in ons eentje nooit kunnen bevatten hoe groot God is.

'opdat Christus door het geloof in uw harten woont en u in de liefde geworteld en gefundeerd bent, opdat u ten volle zou kunnen begrijpen, met alle heiligen, wat de breedte en lengte en diepte en hoogte is, en u de liefde van Christus zou kennen, die de kennis te boven gaat, opdat u vervuld zou worden tot heel de volheid van God.' (Efeze 3 vers 17-19)

Dat is toch mooi hè! Geloven doe je niet alleen.

Let op de context...
Iets wat ik ook al wist en jullie vast ook wel, is dat je een tekst altijd in de context moet lezen. Dat is bij de tekst uit Johannes 6 ook heel belangrijk. Aan de woorden van Jezus: "Alles wat de Vader Mij geeft, zal tot Mij komen", gaan andere woorden van Hem vooraf.
In vers 36 zegt Jezus: "Maar Ik heb u gezegd, dat u Mij wel gezien hebt, en toch gelooft u niet."
Het lijkt of Jezus zegt: "Jullie geloven niet, maar.... onthoud dit goed: alles wat de Vader Mij  geeft, zal tot Mij komen. Dat zal echt gebeuren. Dus wie weet, gaan jullie ook nog wel óm! Ik geloof (dankje Chiel Voerman voor de eye opener!) dat Jezus deze mogelijkheid open liet. Hoe mooi!
Ik geloof echt, dat Jezus dat ook wilde, dat ze tot hem zouden komen. Toen ik hierover dacht, kwamen er andere Bijbelteksten in mij op, die dit bevestigden, zoals 1 Timotheüs 2 vers 4:

'Die (God) wil dat alle mensen zalig worden en tot kennis van de waarheid komen.'

Dat zegt genoeg toch! God de Vader ziet ernaar uit dat mensen voor Zijn Zoon Jezus kiezen, Hij wil niets liever! Denk hierbij ook aan Johannes 3 vers 6: 

'Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.'

Hieruit leer ik, dat het goed is om teksten met elkaar te vergelijken. Daar gaat het ook over in 2 Timotheüs 3: 16. Daar staat, dat de gehele Schrift nuttig is om daarmee te onderwijzen, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de rechtvaardigheid. Dat betekent dat we de hele Bijbel mogen gebruiken. Daar leer je zoveel van!

Wat moet ik ermee?
Ben je nog niet gelovig en vraag je je af wat je moet met de tekst: "Alles wat de Vader geeft zal tot Mij komen"?
Dan wil ik je graag zeggen: Neem dit gedeelte van deze tekst gewoon als gegeven aan. Dat wat Jezus daar zegt, zal gebeuren. Voor jou geldt, wat erop volgt: "en wie tot Mij komt, zal Ik beslist niet uitwerpen."
Daar staat voor jou een opdracht in: komen! Komen zoals je bent met al je fouten en tekortkomingen. Ga ermee naar Jezus! Hij wil ook jouw Redder zijn! Dat staat ook in vers 40 zo mooi:

"En dit is de wil van Hem, die Mij gezonden heeft, dat ieder, die de Zoon (Jezus) ziet en in Hem gelooft, eeuwig leven heeft, en Ik zal hem doen opstaan op de laatste dag."

Wat een mooie belofte hè!
Aarzel dus niet, maar kom tot Jezus!

(Dank jullie wel Danielle en Anne voor jullie reacties!)

Je kunt het zeker weten!
Mocht je nu bang zijn, dat de Vader jou niet aan Zijn Zoon heeft gegeven, dan heb ik goed nieuws voor je! De Bijbel is er heel duidelijk over, dat je dit zeker kunt weten.
In Romeinen 8 vers 16 staat dat de Heilige Geest je duidelijk maakt, dat je een kind van God bent en dus aan de Zoon gegeven.

'De Geest zelf getuigt met onze geest dat wij kinderen van God Zijn.'.

Vanaf je bekering en je keus voor Jezus, woont de Heilige Geest in je. Die leidt jou en zorgt ervoor dat je zeker mag weten dat je een kind van God bent. Bijvoorbeeld door het je te laten lezen in de Bijbel of het te laten weten door een preek in de kerk. Dan komt het zo bij je binnen, dat je het gewoon wel moét geloven. Dat is zoiets moois.

Een andere tekst zegt hier ook nog iets over (dankje Olivia!)
In 1 Korinthe 12 vers 3 staat:

'Ook kan niemand zeggen: Jezus is Heere, dan door de Heilige Geest.'

Hier zien we ook weer heel duidelijk de rol van de Heilige Geest. Dat Hij het is, die je ertoe
brengt om te zeggen: Jezus is de Heer van mijn leven!

Geweldig toch, wat je allemaal kunt leren aan de hand van 1 Bijbeltekst! Ik word hier echt blij van. En ik hoop dat jij ook geniet van af en toe fijn 'spitten' in Gods Woord.
Ik plaats vast nog wel eens af en toe een nadenkertje denk ik ;)

Fijne avond en week nog hoor!
Groetjes van Anja

11 opmerkingen:

 1. Nou, terwijl ik een berichtje aan het typen was hoorde ik je nieuwe blog post binnenkomen. Dus tussendoor gelezen. Mooi hoe je alle meningen verwerkt tot iets moois. Vaker doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Aritha! en ja, als het zo (uit)komt, dan lijkt me dat zeker mooi om vaker te doen!

   Verwijderen
 2. Mooi om te lezen hoe je alle reacties hebt en mooi inderdaad wat we mogen leren uit Zijn Woord.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi hoe alles dan in elkaar valt en God zo spreekt, ik vind dat zo bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een fijne verwerking van onze discussie van laatst. Elkaar aanvullen en aanvoelen in wat ons door het Woord beweegt is een zegen. Mooi hoe je teksten met elkaar in verband brengt in deze blog. Fijne dag Anja. Liefs, Anne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Anne! en ja, vind ik ook mooi om zo samen over Gods woord na te denken. Het Woord blijft ons verrassen hè! Fijn weekend hoor en liefs terug!

   Verwijderen
 5. Dit is een mooi stukje geworden. Ik vond het juist heel leuk dat je een vraag stelde. En het is zeker goed om er zo samen over na te denken. Zo komt Gods Woord tot leven. Dus, vaker zo'n vraagje stellen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje Rinske, dat vind ik fijn om te horen. En vind ik zelf ook fijn ja, om samen over Gods woord na te denken. Wordt vast vervolgd :) Fijn weekend nog hoor en groetjes!

   Verwijderen
 6. I’d must check with you here. Which isn't one thing I normally do! I enjoy studying a publish that may make individuals think. Also, thanks for allowing me to remark! real money casino

  BeantwoordenVerwijderen