vrijdag 12 april 2019

De kracht van woorden

Op pad
Vanmorgen moest ik voor de krant op pad. De scholen hadden Koningsspelen en daarvoor zwerven de verschillende klassen hier altijd door het hele dorp. Een deel bevindt zich in en om de sporthal, een ander deel op de sportvelden buiten het dorp en ik kwam ook midden in het dorp nog wat tegen. Ik krijg van de organisatie altijd een uitnodiging om te komen  kijken en verslag te doen.
De laatste 2 weken ben ik aan één stuk door gammel en super verkouden geweest en ik voel me nog steeds moe. Ik merk, dat dit ook zijn weerslag heeft op mijn humeur en enthousiasme. Het lukt me ook al niet goed om te bidden, omdat ik zo'n duf hoofd heb. Daar voel ik me dan weer niet fijn bij. Al met al ben ik gewoon even net zo tevreden met mezelf en hoe ik me voel.
Ik kan dus niet zeggen, dat ik vanmorgen stond te springen om mijn rondritje door het dorp te gaan maken. Maar ja, het moet toch, dus ik stap op de fiets.


Bij de voetbalvelden
Ik beperk me dit keer tot de activiteiten buiten. De binnenkant van de sporthal hou ik voor gezien. Die heb ik vorig jaar sowieso nog meegenomen. Ik maak snel een paar foto 's en krijg nog een bezorgde moeder op mijn dak, die vraagt waar ik van ben en zegt, dat lang niet alle kinderen op de foto mogen. Tja, dat is ook zo'n dingetje, waar ik tegenwoordig altijd extra mee moet rekenen. Geen kinderen herkenbaar op de foto. En soms voor alle zekerheid maar laten 'keuren' door iemand van school.
Naar de sportvelden nu. Daar zie ik al een groep op de voetbalvelden en een groep aan het hockeyen. Ook zie ik van die grappige grote plastic ballen, waar je in kunt lopen. Het blijkt zelfs mogelijk, om op deze manier een potje te voetballen met elkaar. Knap hoor en grappig om te zien.
Zodra ik een paar foto 's heb, het valt trouwens beslist niet mee om van dit soort activiteiten een beetje toonbare foto's te maken, loop ik weer naar de uitgang. Daar valt mijn oog op het plaatje hierboven. Ik lees de tekst: Wees optimist - pessimisme helpt ook niet. En dan:

                                                      Een vloek mist ieder doel


Met dat ik die spreuk lees, weet ik het: dit is iets om over te schrijven. Ik word er spontaan een beetje blij van. Ik heb de laatste tijd tenslotte niet zo vaak van dit soort momenten. Precies nu, nu ik me niet zo happy voel, is het daar.
Wat een mooie spreuk om hier zo onverwacht tegen te komen! Van oudsher staan sportvelden nou niet bepaald bekend om hun verheffende spraakgebruik. Als mijn ouders vroeger een reden moesten geven, waarom je daar volgens hen beter niet kon komen, dan was het al snel: "Daar wordt alleen maar gevloekt." Voor christenen is vloeken een heel punt, omdat het dikwijls gelijk staat aan het ijdel gebruiken van de naam van hun God. 
Wikipedia trekt het iets breder en zegt dat vloeken het uiten is van een vloek of een ander soort krachtterm. Ik zou het zelfs nóg breder willen trekken door te zeggen, dat negatieve woorden ook kunnen gaan werken als vloek. Daar moest ik vanmorgen dus meteen aan denken. 


'Zegen of vloek'
Dat is de titel van een boek van Derek Prince. Hij schrijft:
'Zegeningen brengen goede en nuttige resultaten voort; vervloekingen kwade en schadelijke resultaten.' Beide vormen hoofdthema's van de Schrift. De woorden 'zegen' en 'vloek' komen er meer dan 640 keer in voor! 
'Beide hebben twee belangrijke aspecten gemeen', gaat Derek verder. 'Allereerst, dat hun uitwerking zelden tot de enkeling beperkt blijft. Die strekt zich soms uit tot families, stammen, gemeenschapen, of gehele volken. Ten tweede, wanneer ze eenmaal uitgesproken zijn, hebben ze de neiging van generatie op generatie verder te gaan, totdat er iets gebeurt, waardoor hun uitwerking wordt opgeheven. Een aantal van zowel zegeningen als vervloekingen, die in de Bijbel worden genoemd in verband met de aartsvaders, gingen in hun werkzaamheid zo'n vierduizend jaar door, en ze werken vandaag nog steeds.' 

Derek schrijft op gegeven moment dit: 
'Het belangrijkste middel voor het overbrengen van zowel zegeningen als vervloekingen zijn woorden.' 
De Bijbel zegt hier veel over. Vooral het boek Spreuken bevat vele waarschuwingen omtrent het gebruik van woorden. Een paar voorbeelden zijn:

'De huichelaar richt zijn naaste met zijn mond te gronde, maar door kennis worden de rechtvaardigen gered.' (Spreuken 11 vers 9)
'Er zijn er die als met dolksteken praten, ondoordacht, maar de tong van de wijzen betekent genezing.' (Spreuken 12 vers 18)
'Het medicijn van de tong is een boom des levens, maar verkeerdheid erin is een breuk in de geest.'
(Spreuken 15 vers 4)
'Dood en leven zijn in de macht van de tong, wie hem liefheeft, zal de vrucht ervan eten.'
(Spreuken 18 vers 21)

Dat is nogal wat hè wat in deze laatste tekst staat: 'Dood en leven zijn in de macht van de tong'. 


Woorden hebben kracht
Ik kan in één zo'n blogje niet teveel uitweiden maar wil wel graag benadrukken, dat woorden kracht hebben. Negatieve woorden kunnen gaan werken als vloek! 
Er zijn mensen, die heel onzeker over zichzelf zijn  en er later achter komen, dat hun ouders altijd dingen zeiden als: "Dat kun jij toch niet." Ik heb bijvoorbeeld ook gelezen hoe een vrouw volledig blokkeerde, op het moment, dat zij eten moest koken. Haar man had tegen haar gezegd, dat hij ziek werd van haar eten. Misschien zijn er ook tegen jou wel negatieve woorden gezegd, die een grote uitwerking hebben gehad in je leven. Misschien heb je er nog steeds wel last van. Weet dan dit, dat je hiermee niet hoeft te blijven lopen. Je mag in Jezus naam negatieve woorden en vloeken verbreken.

Met een vloek op het voetbalveld bereik je niet, dat de bal in het doel terecht komt. Wat je er wel mee bereikt, is dat je negatieve woorden over jezelf uitroept.  Daarbij komt nog, dat je er een ander enorm mee kunt kwetsen. Vloeken is onfatsoenlijk en getuigt niet van respect.
Met vloeken bereik je dus niet wat je wilt bereiken, maar juist wat je niet wilt bereiken! 
Daarom is het zo belangrijk om te letten op wat er uit je mond komt.


Let op je tong
In Jakobus 3 lezen we veel over dit kleine lichaamsdeel. In vers 8-11 staat:
'Maar de tong kan geen mens temmen. Ze is een niet te bedwingen kwaad, vol dodelijk vergif. Door haar loven wij God en de Vader, en door haar vervloeken wij de mensen, die naar de gelijkenis van God gemaakt zijn. Uit dezelfde mond komen zegen en vervloeking voort. Dit behoort niet zo te zijn, mijn broeders. Laat soms een bron uit dezelfde ader zoet en bitter water opwellen?'

Laten we elke dag het gebed bidden uit psalm 141 vers 3:
'HEERE, zet een wacht voor mijn mond, behoed de deur van mijn lippen.'
en uit psalm 19 vers 15;
'Laat de woorden van mijn mond en de overdenking van mijn hart welgevallig zijn voor Uw aangezicht, HEERE, mijn rots en mijn Verlosser!'
Ik wens jullie een hele fijne avond en weekend toe! 
Liefs van mij,
Anja
8 opmerkingen:

 1. Ik ben ook bezig in dit boek, alleen met grote tussenpozen want ik vind het best een pittige.
  Het is inderdaad zo belangrijk dat we ons bewust zijn van wat er uit onze mond komt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Danielle, leuk dat je dit boek aan het lezen bent. Het is idd een pittig boek, dat je niet zomaar in één keer uitleest. Veel zegen hoor bij het lezen!

   Verwijderen
 2. Psalm 19:5 is zo mooi hierbij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je reactie Irea! Zo mooi idd hoe de schepping van God spreekt zonder woorden. Woorden zijn hier overbodig. Hoe bijzonder.

   Verwijderen
 3. Dank je voor dit mooie blog. Woorden kunnen inderdaad veel doen. Dat is ook mijn ervaring. Maar ik mocht ook de keerzijde beleven toen ik gelovig werd en besefte dat God van mij houdt. Dat kon ik gisteravond nog vertellen toen we op visite waren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk Rinske! Woorden kunnen ook zo goed doen hè, woorden van God, maar ook die door andere gelovigen tot ons komen. Dat is zo'n zegen! Fijn, dat je de kans had om te getuigen!

   Verwijderen
 4. het is zo indrukwekkend dat Jezus zegt: "Maar Ik zeg u dat de mensen van elk nutteloos woord dat zij zullen spreken, rekenschap moeten geven op de dag van het oordeel. Want op grond van uw woorden zult u rechtvaardig verklaard worden, en op grond van uw woorden zult u veroordeeld worden."

  Woorden kunnen helpen maar ze kunnen ook schade toebrengen. We zouden onze woorden zorgvuldiger moeten kiezen, omdat we er op een dag rekenschap voor moeten afleggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zeker indrukwekkend Aritha! Dankjewel voor deze tekst en je reactie. Blijft een aandachtspunt hè, om te leren onze tong in toom te houden.

   Verwijderen